További testrészek

Könyök mozgásbeszűkülés

Kapcsolat Könyök mozgásának javítása A könyököt érintő mozgásbeszűkülés általában ínhüvely gyulladás teniszkönyök, golfkönyök vagy a törések utáni rögzítés miatt alakulhat ki.

az ujjak ízületei fájnak az ujjakról

Okuk és kezelésük is különböző, így egy témán belül nem említhetőek. Én most a TÖRÉS miatt kialakult mozgásbeszűkülés kezeléséről és a funkciójavításról írnék pár mondatot!

Ízületi mozgásbeszűkülés (kontraktúra)

Eset: Gyakori, hogy esés következtében a felkar az oldalra zuhanás miatt eltörik. Ha a törés nem igényel lemezes rögzítést akkor a külső rögzítés körkörös gipsz elegendő a csont megfelelő forrásához és a csont-regenerációhoz.

boka artrózis tünetei és kezelése

Általában hétig tart a gipszrögzítés, ezután néhány hétre javasolhatnak műanyag tokos rögzítést, de azalatt a kar már mobilisabb. A gipsz könyök mozgásbeszűkülés, mivel a könyököt hajlított helyzetben rögzítik több hetes átmozgató, kimozgató, karerősítő torna szükséges.

Fokozott figyelmet igényel – a könyök töréseiről

Előfordulhat, hogy a mozgás lényegesen beszűkül, van hogy inkább csak a teljes nyújtás és hajlítás elérése okoz nehézséget az utolsó mozgásszakaszban. Mindkét esetben a fokozatosság elvének betartása és a mindenkori izom- és ízületi állapotnak megfelelő kar-izom erő fokozása szükséges!

chondroprotektorok a térdízület artrózisához

A könyökben jelentkező recsegő hangok, ropogás, érzékenység sajnos az első könyök mozgásbeszűkülés velejárója, de általában a tünetek csökkennek, majd eltűnnek, az izom erősödésével és a mozgás javulásával arányosan.

Ízületi mozgásterjedelem növelés: Nagyon fontos, hogy feszegetéssel, erőszakos nyújtással vagy hajlítással az ízület érzékenysége és fájdalma fokozódik, de a várt eredmény elmarad, könyök mozgásbeszűkülés erőteljesebb ellenállás lesz érezhető. Az izmok aktiválását kell speciális technikák segítségével is elérni ahhoz, hogy az ízület mozgása elinduljon, vagy fokozódjon.

Nyaki eredetű vállfájdalom és kézzsibbadás

A súlyzó használata csak a teljes mozgástartomány elérése, vagy aközeli állapot esetén javasolt, az izom erejének fokozására, de mindig figyelve az aktuális állapotot, mert a mozgás valamely irányának visszahúzódása esetén azonnal az ellenirány fokozása szükséges! Egyéb technikák: A könyök mozgásának fokozásához vízitorna, masszázstechnikák, izomregeneráló krémek használata ajánlott lehet kiegészítő kezelésként.

intramuszkuláris fájdalomcsillapítók ízületi fájdalmakhoz

Fontos megjegyeznem, hogy ajánlott a másik kar átmozgatása és szükség szerinti kondícionálása is, mert a rögzítés ideje alatt és egy ideig utána is könyök mozgásbeszűkülés sérült kar szerepét a másik veszi át emiatt az túlterhelődhet!

Összefoglalás: A könyök ízület anatómiailag és funkcionálisan is igen összetett.

MIT TEGYÜNK EGY KÖNYÖKSÉRÜLÉS UTÁN? - CSAPAT- ÉS KÜZDŐSPORT

Emiatt precíz és szakszerű utókezelése a felkart érintő törés után nagyon fontos. Mozgással teli, napsütéses napokat kívánok mindenkinek!

Minden jog fenntartva.